Header Ads

Header ADS
-Reklam Alanı-

En sağlıklı avokado nasıl seçilir

-Reklam Alanı-
- Reklam Alanı -
Sadece birkaç çeşit avokadoya aşina olsanız bile, dünya genelinde yüzlerce çeşit avokado yetiştirilmektedir. İşte 14 yaygın avokado türünün farklılıkları ve yararları.

Avokado, tropikal ağaçlarda yetişen armut biçimli meyvedir. Genellikle pürüzlü, yeşil bir kabuğa, yağlı ete ve ortalarında büyük bir çekirdeğe sahiplerdir. Pek çok şekil, boyut, renk ve dokuda olabilirler ve lezzetleri çoğunlukla benzerdir.

Sadece birkaç çeşit avokadoya aşina olsanız bile, dünya genelinde yüzlerce çeşit yetiştirilmektedir. Birçoğu melezdir, yani yeni bir tane oluşturmak için bir araya getirilmiş iki çeşidin sonucunda ortaya çıkarlar.

İşte yararları ve farklılıkları dahil 14 yaygın avokado türü.



Avokado'nun sağlık yararları
Avokadolar oldukça besleyicidir. Harika folat, potasyum ve sağlıklı yağların yanı sıra K, C ve E vitaminleri içerirler. Ayrıca bakır, fosfor, magnezyum, manganez, demir ve çinko gibi az miktarda B vitaminleri ve mineralleri de içerirler.

Avokado'daki, çoğu oleik asit olan, tekli doymamış yağlar kalbinize iyi gelir, iltihapla savaşır ve antikanser özelliklere sahip olabilir. Avokado, liflerle doludur. Lif, çoğu batı diyetinde eksik olan önemli bir besindir. Bazı araştırmalar, avokado yiyen insanların , meyvenin yüksek lifli ve sağlıklı yağ içeriğinin yanı sıra düşük glisemik indeksinden dolayı daha az ağırlığa sahip olduğunu bulmuştur.

Avokado ayrıca lutein ve zeaksantin gibi gözlerinize ve beyninize iyi gelen antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD), katarakt ve alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar riskinizi düşürebilir.

Araştırmalar düzenli olarak avokado yiyen insanların daha sağlıklı olduğunu ve metabolik sendrom riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Ancak bunun nedeni, bu meyveden hoşlanan birçok insanın, diğer birçok sağlıklı yiyecekleri de yemesi olabilir.



Farklı avokado türleri
Markette yalnızca birkaç avokado türü görebilseniz de, dünya genelinde yüzlerce çeşit avokado yetiştirilir. Meyveler, A veya B tipi çeşitler olarak sınıflandırılır. Aradaki fark, avokado ağacı çiçeklerinin açılış zamanlarında ve tozlaşma davranışlarında yatmaktadır.

Avokado, kendi kendine tozlaşır. A tipi çiçekler sabahları dişiler gibi açar ve öğleden sonraları erkekler gibi polen döker. B tipi çiçekler öğleden sonra polen alır ve sabah dökerler.

Birçoğu, boyut, renk, lezzet ve şekil olarak benzer özellikleri paylaşır. İşte en yaygın 15 avokado türü.

A tipi çeşitler

En yaygın A tipi avokado çeşitleri:

Choquette: Choquette, kesildiğinde sıklıkla sızan, sulu ve etlidir. Pürüzsüz ve parlak bir kabuğa sahiptir.
Lula: Lula, yaz mevsiminde doruk noktasına ulaşır, daha az doğal yağa sahiptir ve diğer birçok çeşitten daha fazla su içerir. Soğuğa dayanıklıdır ancak mantarlara karşı oldukça hassastır.
Hass: Hass en popüler çeşittir. Tüm yıl boyunca kullanılabilir ve yağlı, aromalı ve küresel bir şekle sahiptir. Kabuğu koyu yeşilden koyu morumsu siyaha dönüşür ve olgunlaşır.
Reed: Reed sadece yaz aylarında yetişir. Daha hafif bir tada sahiptir. Reed olgunlaştıkça, kabuğu diğer türlerin aksine aynı yeşil renkte kalır.
Pinkerton: Pinkerton dikdörtgen şeklinde, soyması kolay ve pürüzlü bir kabuğa sahiptir. Küçük çekirdekleri vardır.
Gwen: Gwen, lezzet ve görünüm açısından Hass avokadoya benzer. Bu, çıkarması kolay, koyu yeşil bir kabuğa sahip daha geniş bir çeşittir.
Maluma: Maluma, 1990'larda Güney Afrika'da keşfedilen koyu mor bir avokadodur. Bu çeşit yavaş büyür ancak ağaçları daha çok meyve verir.

B tipi çeşitler

B tipi avokadoların bazıları:

Ettinger: Ettinger parlak yeşil bir kabuğa ve büyük tohumlara sahiptir. Tadı, diğerlerine göre hafiftir.
Sharwil: Sharwil, sert yeşil kabuğu ve sarı eti olan Avustralyalı bir avokadodur. Cesur bir tada sahiptir, çok yağlı ve dona karşı hassastır.
Zutano: Zutano daha açık, sarı-yeşil bir kabukla kaplıdır ve diğer birçok yağlı çeşidinin aksine hafif bir tada sahiptir.
Brogden: Brogden avokado, Batı Hint ve Meksika çeşitlerinin koyu-mor bir melezidir. Soğuğa karşı çok dayanıklıdır ve soyulması zordur. Bu nedenle popüler bir ticari çeşittir.
Fuerte: Fuerte, armut biçimlidir ve yılın sekiz ayı boyunca yetişir. İsmi İspanyolcada "güçlü” anlamına gelir ve yağlı bir dokuya sahiptir.
Kleopatra: Kleopatra, tüketici pazarı için nispeten yeni olan küçük bir cüce avokadodur.
Monroe: Monroe, 910 gramdan fazla ağırlığa sahip büyük bir avokado çeşitidir. Daha sert bir çeşittir ve daha az sulu ete sahiptir.

n sağlıklı avokado nasıl seçilir
Beslenme konusunda türü ne olursa olsun avokadalar genellikle çok benzerdir. Tüm avokadolar kalori bakımından yoğundur ve sağlıklı yağ, vitamin ve mineral bakımından yüksektir. Genel olarak, avokadolar çok besleyicidir ve her tür benzer sağlık yararları sunar.

Avokadolar, pek çok fayda sağlayan, son derece besleyici meyvelerdir. Vitamin ve minerallerin yanı sıra, çeşitli kronik hastalık riskini azaltmanıza ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek antioksidanlar, doymamış yağlar ve lifler bakımından zengindirler.

Sadece bir veya iki çeşidin en iyi bilinmesine rağmen, dünyada, büyüklüğü, rengi, şekli, dokusu ve tadı farklı olan yüzlerce tür vardır. En popüler ve yaygın olarak bulunabilen avokado türü Hass'dir. Bununla birlikte, başka bir çeşide rastlarsanız, muhtemelen benzer bir besin değerine sahip olduğunu bilin.

Her durumda, avokado sağlıklı ve dengeli bir diyete mükemmel bir katkı sağlar.
Blogger tarafından desteklenmektedir.